Erteleme hastalığı nedir?

Sürekli erteleyen, ertelediği için strese ve sıkıntıya girmesine rağmen bu durumu tekrar tekrar sürdüren kişilerde görülen kronik erteleme önemli bir problemdir. Son teslim tarihi olan işlere başlama fikri, keyif kaçırıcı bir eylem olarak görülür. Zaman daraldıkça artan stres ve sinirlilik hali, kişi psikolojisi üzerinde huzursuzluk ve kızgınlık gibi negatif duyguları yoğunlaştırır. İşi yapmaya niyetlendiğinde motive olamayan kişiler, eylemlerini erteleyerek bir yerde duygularını ertelemiş olurlar.

Erteleme hastalığı nedenleri nelerdir ?

Kişi her işini ertelemeye başlamışsa ve bu durum günlük rutin hayatını dahi sekteye uğratıyor ise Procrastination diğer bir deyişle Erteleme Hastalığına sahip olduğu düşünülür. Erteleme hastalığı sebepleri arasında şunlar yer alır :

-Motivasyon eksikliği
-Kötü zaman yönetimi
-Mükemmeliyetçilik
-Başaramama kaygısı
-Kişiliğe uygun olmayan iş seçimi
-Bilgi eksikliği
-Bitirememe kaygısı

Erteleme hastalığı nasıl tedavi edilir?


Hayatta karşılaşılan pek çok problemde olduğu gibi erteleme hastalığı İle mücadele eden kişilerin de yapması gereken ilk iş hastalığı kabul etmektir. Sonrasında işi yapmak için gerekli olan konsantrasyonu bozan etkenler tek tek not edilmeli ve işe başlamayı ertelemeye sebep olan nesneler ortadan kaldırılmalıdır. Konsantrasyon düzeyinin arttırılmasının ardından yapılacak işi bölümlere ayırmak ve planlanan zaman aralığında bu bölümleri tamamlamak gerekir.

Yorum Yapın

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?