Anksiyete Türkçe’deki karşılığıyla kaygı, kişide her an kötü bir şey olacakmış hissi, örneğin her an kötü bir haber alacağı ya da kendisinin veya yakınlarının başına kötü bir şey geleceği endişesi ile giden bir bunaltı duygusudur.

KAYGI BOZUKLUKLARI NELERDİR?

Kaygı bozukluğunu anlamak için tehlike ve tehditlere karşı verdiğimiz korku, anksiyete ve panik duygularını anlamak önemlidir.

Korku

Duygusal ve fizyolojik bir tepki olan korku, vücudun tehdit altında kaç ya da savaş tepkisidir. Örneğin gece sokakta yalnız başımıza dolaştığımızda karşımıza korkutucu bir köpek çıktığında hissettiklerimiz korkudur.

Anksiyete

Gelecekte olabilecek tehditleri düşündüğümüz zaman duyduğumuz yine duygusal ve fizyolojik bir tepkidir. Örneğin “evden dışarı çıktığımda bir köpekle karşılaşmaktan korkuyorum” duygusudur. Anksiyetenin nedeni gelecekte olabilecek tehlikelerden kaçmaktır da diyebiliriz.

Panik

Vücudumuzun strese, tehlikeye veya aşırı heyecana karşı normalin dışında verdiği tepkilerdir. Aşırı duygusal, davranışsal ve fizyolojik korku tepkileridir. Yani karşımızda köpek olmadığı halde sokakta kalbimiz hızlı atmaya başlıyorsa korkmuş ya da kendimizi sersemlemiş hissediyorsak, panik olmuşuz demektir.

Korku ve panik kısa süreli olmasına rağmen anksiyete hem kalıcı hem de kroniktir. Bunun da ciddi olumsuz sonuçları olabilmektedir. Çünkü kronik anksiyete sadece vücutta değil yaşam tarzı ve davranışlar üzerinde olumsuz etkilere neden olur. Korkutucu durumlardan kaçınmak için evden hiç çıkmamak, sosyal anlamda kendimizi dış dünyadan izole etmek gibi.

KAYGI BOZUKLUKLARI TÜRLERİ

Kaygı bozukluğu teşhisi için bu durumun günlük hayatı etkiliyor olması, üzüntüye sebep olması, ilaç kullanımına bağlı olmaması ve en az 6 aydan daha uzun sürüyor olması gerekmektedir.

  • Yaygın Anksiyete Bozukluğu
  • Obsessif Kompulsif Bozukluklar
  • Travmatik Stres Bozukluğu
  • Fobiler (Agorafobi, Klostrofobi…)
  • Sosyal Kaygı Bozukluğu
  • Panik Atak
  • Ayrılma Kaygısı Bozukluğu
  • Bir sağlık sorununa bağlı kaygı bozukluğu şeklindedir.

Şayet kendinizde kaygı bozukluğu olduğunu düşünüyorsanız muayenehanemizi arayıp randevu alabilirsiniz.

Yorum Yapın

Open chat
Nasıl yardımcı olabiliriz?